Tettél-e már pénzügyi fogadalmat Szilveszterkor?

szerda dec 31, 2008

Ha nagyon egyszerűen akarok válaszolni, akkor én bizony szoktam “pénzügyi fogadalmakat tenni”.

Viszont, mint pénzügyi tanácsadó tudom, hogy ezek a fogadalmak mitől tudnak megvalósulni. A tervezéstől, ha nem légből kapott fogadalmakat teszel, hanem előre átgondoltat, és néhány fontos kritériumnak megfelelnek, akkor biztos vagyok benne, hogy nem csak fogadalmak lesznek, hanem meg is valósulnak.

Milyenek is legyenek ezek a tervek?

- reálisak, elérhetőek: ha a havi bevételed pl. 200.000 Ft, akkor ugye nem tervezhetsz havi 200.000 Ft-os megtakarítási képességgel. Időben az a terv, nem reális, azt nem mondhatom, hogy az sosem lesz reális, de ahhoz, hogy az megvalósulhasson előbb kell egy másik tervet készítened, hogy ezt a megtakarítási képességet, milyen munkajövedelemből fogod előteremteni, azzal is számolni kell, hogy a munkád beérjen ahhoz idő kell. A terveidet mindig bontsd le apró lépésekre, hogy tisztába legyél, a havi, heti és napi feladatokkal is.

- mérhető legyen: Az nem terv, hogy jövőre takarékoskodni fogok, mert nem mérhető. Az már mérhető, ha azt mondom, évi 300.000 Ft-ot fogok megtakarítani. Mert egyébként mi alapján tudod megmondani, hogy a fogadalmadat megtartottam-e vagy nem. Tudd, hogy melyik hónapban hogyan szoktak alakulni a bevételeid,  kiadásaid, ennek függvényébe kalkulálj, melyik hónapban hol kell tartani.

- kontrolálható: ha már van alaposan átgondolt terved, akkor a kontroll, már nem okoz gondot csak rendszeresen össze kell hasonlítanod, hogy a tervhez képest, hol tartasz a megvalósítással. Ha jelentős eltérés van, akkor pedig ki kell találnod, hogy mit kell még tenned, hogy a végére megvalósulhasson, de az eltérésnek még időben ki kell derülnie, mert egyébként nem lesz időd korrigálni.

És még egy fontos dolog, írd le a tervedet, fogadalmadat! Hidd el sokat számít a sikerre vezető úton.

Szavazz, hogy Te szoktál-e pénzügyi fogadalmakat tenni!

És örömmel veszem, ha pénzügyi fogadalmad velünk is megosztod.

Ha viszont nem tudod, hogy egy pénzügyi tervet , “fogadalmat”, hogy kell elkészíteni, hogy meg is valósulhasson, akkor szívesen segítek.

Itt tudsz erre jelentkezni.

3 Comments »

[...] És tudod-e, hogy mi a különbség a fogadalom és a megvalósult fogadalom között? Ha nem itt olvashatsz róla többet. [...]

december 31st, 2008 | 19:08

Hasznos bejegyzes … roviden, tomoren tartalmazza a lenyeget.
Ilyen jellegu bejegyzesekre van szukseg, hogy novekedjen az emberek tudatossaga. Gratula :)

január 7th, 2009 | 15:55
Kinga:

Levente, örülök, hogy tetszik.
Sikeres megvalósítást, kívánok.

január 7th, 2009 | 16:15
Leave a Reply

Comment