Önvédelmi trükk gyermekrendezvényekre

péntek jún 4, 2010

Szerintem, mint anyukák gyakran tapasztaljuk, hogy gyermekeink, sokszor mindent (Nálunk ez a típus Fruzsi) vagy csaknem mindent szeretnének megvetetni velünk.

Annak,  hogy nem adjuk be minden alkalommal a derakunkat, több oka is lehet:

  • nem tartjuk, jó dolognak, hogy mindent megvetetnek és utána, majd nem tudnak örülni semminek sem
  • vagy élelmiszer, még nyalánkságok esetén is (nyalóka, gumi cukor, csoki, pattogatott kukorica, főtt kukorica, lángos, fagyi …..) sokszor nagyobb a szemük, mint a szájuk
  • vagy előfordul, hogy éppen arra az adott dologra, még ha jónak is tartjuk nincs annyi pénzünk

Aztán van a másik véglet is, amikor még a top kívánságait sem mondja ki mindig (nálunk ez a típus Bogi), amikor egyszerűen nehezen jövök rá, hogy mivel tudnék örömet szerezni neki, őt meg úgy kell biztatni, hogy valamit választhat, kívánhat is.

Ennek a két szélsőségnek az, az eredménye a mi családunkban, hogy Bogi nem kér semmit, viszont Fruzsi egy újabb dolgot vetet(ne) meg.

Most egy olyan trükköt mutatok be, amely mindkét típus kezelésére nálunk bevált.

Ha elmegyünk egy gyerek rendezvényre, ahol az ingyenesen reklámozott programokon túl mindig ott van fizetősen sok minden, ami egy gyereknekvonzó: ugye a már fenn említett nyalánkságok, ugráló várak, körhinták, lovaglás, lufi és még kitudja mi …

Már otthon előre eldöntöm, hogy az adott napra mennyit szánok. Ezt én magamnak úgy határozom meg, hogy minden gyerek, 2-3-4 dolgot ki tudjon próbálni (ártól függően, mennyi időt töltünk ott), meg tudjon kóstolni, vagy tudjon egy kis emléket, vásár fiát vásárolni, mert gyakran az édes kéréseknek, könyörgéseknek én sem tudok ellenállni.

Ezt az összeget nem szabad úgy meghatározni, hogy csak egyetlen egy legolcsóbb dolog férjen bele, mert akkor ismét mi választunk helyettük, hanem azért legyen választási lehetőségük vagy egy drágább dolog vagy több olcsóbb.

Ebben az esetben a gyerekek sokkal jobban meggondolják, hogy mit próbáljanak ki a fizetős dolgokból (mert általában azért a gyerekrendezvényeken, rengeteg ingyenes és ennek ellenére élvezetes dolog is van) és tényleg azt választják, amire igazán, szívük mélyén vágynak.

A „nassiknál” szintén ez a helyzet.

De itt nekünk felnőtteknek is tudnunk kell őket segíteni az előkészületekkel, pl. nem indulunk el éhesen, viszünk magunkkal alapvető dolgokat pl. innivalót.

Nálunk ez a bevált menetrend mindig bőséges reggeli vagy ebéd után indulunk csak el, és mindig viszünk magunkkal, innivalót és valamilyen rágcsálni valót is, (én a következőket szoktam csomagolni ropi, alma, répa, karalábé, uborka, paprika vagy ezek bármelyik kombinációja).

Így már tényleg beérik egy-egy fagyival, pattogatott kukoricával…

Öröm látni, amikor a nagy segít a picinek kiszámolni, hogy mi fér bele és mi nem, és amikor a teljesen értelmetlen dolgokról nem én, hanem Bogi beszéli le (sokkal eredményesebb is), ráadásul ilyenkor törekednek megegyezni arra is, hogy együtt tudjanak szórakozni. Bogi pedig tudja, hogy az a keretet már megkapta, biztos nem kap nemet és abból tényleg ő gazdálkodhat már.

Egyszerűen így sokkal nyugodtabbak, súrlódás mentesebbek a hétvégi programok és senkiben nincs rossz érzés: ezt meg ezt nem kaptam meg, túl sokat költöttem vagy éppen nem okoztam örömet …

Most esetleg mondhatjátok néhányan, nekünk annyi pénzünk sincs, hogy 2-3-4 dolgot meg engedhessünk a gyerekeinknek egy-egy ilyen hétvégén. Akkor az legyen 1 valami fizetős, és arra határozzatok meg egy maximális árat, előre otthon megbeszélve a gyerekekkel.

Mi van, ha még egy valamit sem engedhetsz meg a gyermekednek? Úgy gondolom, hogy ezekre, a családi ünnepnapokra lehet már előre spórolni, készülni pl. egész héten az apró pénzt félreteszed a pénztárcádból a hétvégére és megegyeztek, hogy ezért cserében  hét közben, nincs semmilyen édesség vagy te azon a héten nem dohányzol, de ezt neked kell már kitalálnod.

Én viszont, hangsúlyozom, hogy ez csak én vagyok, nem mennék el gyerekrendezvényre úgy, hogy semmi, de semmi apró kívánságát sem tudom teljesíteni.

Akkor inkább ebéd helyett készítenék egy piknik kosarat pl. szendvicseket, fasírozottat, zöldségeket, gyümölcsöket, innivalót…, magamhoz vennék egy takarót és biciklire pattanva vagy gyalogosan keresnék egy piknikezésre megfelelő füves területet, vinnék labdát, mint hogy egy kísértésekkel teli helyre vinném el a gyerekeket. És ezt tapasztalatból mondom, az ilyen hétvégi programok legalább olyan jól sikerülnek, mint a szervezett gyerekrendezvények.

4 Comments »

Kedves Pénzügyi Őrangyalka!

…itt jártam Nálad, és nagyon hasznos dolgokat találtam…Azt hiszem ezt a cikket minden anyuka táskájába bele kellene varázsolni titokban, hiszen ott, a “gyermekrendezvény” eseményeinek a sodrásában hajlamosak vagyunk megfeledkezni ezekről a dolgokról, …pedig milyen evidensnek, és praktikusnak tűnnek így leírva! …és mindez átfut a mi fejünkben is, csak nem figyelünk oda rá…Ha nem bánod, én emlékeztetőül magammal viszek egy “tollpihét a szárnyadból”, hogy mindig az eszemben legyenek ezek a kapaszkodók..
/Vedina, az “onlány osztályból”:) /

június 4th, 2010 | 12:31

Kedves Pénzügyi Őrangyalka!

…itt jártam Nálad, és nagyon hasznos dolgokat találtam…Azt hiszem ezt a cikket minden anyuka táskájába bele kellene varázsolni titokban, hiszen ott, a “gyermekrendezvény” eseményeinek a sodrásában hajlamosak vagyunk megfeledkezni ezekről a dolgokról, …pedig milyen evidensnek, és praktikusnak tűnnek így leírva! …és mindez átfut a mi fejünkben is, csak nem figyelünk oda rá…Ha nem bánod, én emlékeztetőül magammal viszek egy “tollpihét a szárnyadból”, hogy mindig az eszemben legyenek ezek a kapaszkodók..
/Vedina, az “onlány osztályból”:) /

június 4th, 2010 | 12:33

Kedves Vedina,

örülök, hogy tetszett a bejegyzés, hogy hasznos tippet tudtam adni. Használd minél többször és sikeresebben, és hasznosan. Köszönöm különlegesen kedves hozzászólásod. Szép napot!

június 4th, 2010 | 12:37

[...] A belépőjegy ára, mai viszonylatokban olcsónak mondható: 500 Ft, amely a standoknál levásárolható, így a vásárfiai is takarékosan megoldható. Gyerekrendezvényeken szeretnéd elkerülni ezt a mondatot: Anya csak ezt vedd meg! (ami elhangozhat több 10x is), akkor használd ezt a pénzügyi önvédelmi trükköt! [...]

április 18th, 2012 | 16:50
Leave a Reply

Comment