Kell-e a Karácsonyt anyagilag megtervezni?

szombat nov 22, 2008

Volt-e már olyan érzésetek január elején, hogy túl sokat költöttetek Karácsonykor? Igen? Akkor remélem, Ti is úgy gondoljátok, hogy erre szükségetek van. Mert én erre a kérdésre egy határozott igennel tudok válaszolni.

És van egy jó hírem, ehhez hamarosan egy kis segítséget, is fogok adni.

Addig is várom, hogy papíron (nem fejben) meg szoktátok-e tervezni, a Karácsonyt anyagilag? Ha igen mennyivel korábban? És ha már van terv, tudjátok-e tartani, ahhoz magatokat?

És a könyvet itt tudod elérni:
http://www.penzugyiorangyal.hu/penzugyi-alapismeretek-a-karacsonyrol

12 Comments »

Szia Kinga!
Az eddigi x évben “csak” körülbelüli terveim voltak, max összeg amit szeretnék költeni összesen. Idén- megszületett a lányunk és fele annyi bevételünk van- biztos, hogy részletesen megtervezzük, hogy kinek mit és mennyiért veszünk. Sőt, idén nem szeretnék meglepetés ajándékot, csak a tutira megyünk. A tervhez meg muszáj tartani magunkat, mert nincsen több keret.
Ahogy látom a plázák és hipermarketet dugig vannak, az emberek vásárolnak… remélem ők is terveznek! :-)
Kata

november 26th, 2008 | 17:43
Kinga:

Szia Kata!
Üdvözöllek, mint a rendes oldalam első hozzászólóját, köszönöm. :) Talán így mások is bátrabbak lesznek.
Hétvégétől elérhető lesz az anyag, úgy gondolom számodra akkor nagyon hasznos lesz, mert Karácsony kapcsán sok “nem látható”, nem átlátható költség is van: pl. élelmiszer, dekoráció …

november 28th, 2008 | 21:28
Gabi:

Szia Kinga!
Nem szoktam megtervezni! Számunkra a Karácsony nem erről szól. Természetesen díszítünk, eszünk, ajándékozunk, de nem mértéktelenül, mert nem ez a lényeg. Sajnálom, hogy a világ körülöttünk ezirányba tart. Költekenek az emberek erejükön felül, hitelt veszünk fel… miért is?
Mi inkább úszunk árral szemben.

Gabi

november 28th, 2008 | 22:11
Kinga:

Szia Gabi!

Teljesen egyetértünk, én az anyagi tervezés alatt azt értem, hogy senki ne vállaljon többet, ilyenkor sem, mint amit a lehetőségei megengednek, és az élményekre, az együtt töltött időre kerüljön a hangsúly.
Nem úsztok az árral egyedül szemben! :)

november 28th, 2008 | 22:24

Sokszor év közben is szoktam karácsonyi ajándékot venni, ha látok valamit, amiről eszembe jut, hogy valaki nagyon örülne neki.
máskülönben nem szoktam papíron tervezni a karácsonyt.

november 29th, 2008 | 09:00

Persze, minden éven tervezzük a Provident-hitel felvételét. :) )

De viccen kívül: borzasztó könnyű “elszállni”. Betervezzük az ajándékok összegét, ahhoz tartjuk is magunkat. Aztán a végösszeg kb. ennek a duplája lesz. Mert kell egy fa, néhány új dísz, kevés a csomagolópapír és drágább, mint számítottunk rá, az ünnepi ebéd, vacsora, a “jajj átjönnek a rokonok, kell egy csoki legalább a kisfiúnak” típusú kiadások… Szóval a vége szinte duplázódik a tervekhez képest.

november 29th, 2008 | 09:21
Kinga:

Eszter, jó trükk biztos tuti ajándék, és a kiadások sem egy hónapra zsúfolódnak össze.

Csaba, nagyon jól összeszedted itt a sarkalatos pontokat, ahol nagyon, de nagyon el lehet szállni.

november 29th, 2008 | 09:28

Sokat nem kell tervezni… Eszünk akkor is, ahogy máskor, max. vannak sütik is, ami plusz költség egy sima hónaphoz képest, hogy van karácsonyfa, szaloncukor, és a gyerekek kapnak ajándékot. Ennek összesen bele kell férnie 20 ezerbe… Így karácsonyoznak azok, akiknek a szokásos számlák kifizetése is sok, egyszerűen nincs miből herdálni… Bár terveznem kéne! :(

november 29th, 2008 | 14:31

Nagy Csaba! Provident hitel… Na olyan mélyre remélem, sosem süllyedünk! Van az a reklám is, hogy így olyan lesz a karácsonyunk, amilyennek szerettük volna… ja, aztán 27-én meg jönnek is az első törlesztőért… Már megérte! Nálunk sem az ajándékhegyeké a hangsúly, hanem odafigyelünk, hogy együtt együnk, egymásra figyelünk, nem sietünk, ünnepélyes a teríték, szóval megteremtjük a hangulatot! Remélem, idén jól sikerül!

november 29th, 2008 | 14:35
Kinga:

Gabella, pont arra 20.000 Ft megtervezésére kérdeztem itt rá, “teljesen mindegy” az összeg nagysága.
Légy egy kicsit optimistább, hisz olyan szépen alakul az oldalad is, bízz magadba! :)

november 29th, 2008 | 15:19

Mozgássérült házaspár vagyunk,egészsséges kisfiúval.
Nincs mit tervezni.Segélyszervezetektől kaptunk ajándékokat.Éppenhogy ki tudjuk fizetni a lakástörlrsztést+ a rezsit…most még.1 hónap mulva nem tudom mi lesz. A karácsony különben is nem a mi ajándékozásunkról szól,hanem emlékező ajándék annak aki értünk született.

január 17th, 2009 | 07:17
Kinga:

Kedves Tibor!

Akinek kevés van, annak még jobban kell oda kell figyelni, a precíz, pontos tervezésre. Viszont úgy gondolom a könyvet nem olvasta: Pénzügyi alapszabályok Karácsonyra, mert a könyv annak ellenére, hogy pénzügyi, nem a költekezésről, a mértéktelen ajándékvásárlásról szól. Utolsó részében, az adományozásra buzdítok mindenkit, ezt az a szabályt én magam is minden évben betartom. A könyvet, ha ír egy levelet nagyon szívesen elküldöm Önnek és a családjának. Mint mozgássérült, javaslom, hogy kezdjen el foglalkozni az online piaccal, vállalkozással ezen a területen ugyanúgy rendelkezésére áll, minden lehetőség, mint szerencsés, ép embertársainak: kérem a címe ne riassza el, tudom, hogy most még nem gazdag és nem kismama, de sok hasznos ismeretet és életszemléletet ad:
http://www.gazdagmami.hu/
Vegye kezébe az életét, ne mások jóindulatától függjön családja, ha pedig kapnak akkor örüljenek, hogy vannak még segítőkész emberek, mert vannak az én környezetemben, nagyon is sokan.
Kívánom, hogy érezze úgy, hogy jövőre Önnek is terveznie kell a Karácsonyt!

január 17th, 2009 | 08:30
Leave a Reply

Comment