Hogyan válasszunk lakossági folyószámlát?

kedd ápr 14, 2009

Hajlandó vagy változtatni szokásaidon?

Ezzel az írásommal az a célom, hogy havonta néhány ezer forinttal több maradjon a családi kasszában azáltal, hogy a számodra a legmegfelelőbb megoldást választod. Ha azt várod ettől a bejegyzéstől, hogy egy vagy több bank vagy folyószámla csomag nevét fogom itt felsorolni, akkor ne olvasd tovább. Szempontokat és szemléletet szeretnék Neked és a családodnak, adni. Ezt a pénzügyi stratégiát akkor is használni tudod majd, ha változnak a körülményeid, változik az élethelyzeted, változnak a folyószámla csomagok kondíciói, mert bizony az egész rendszer folyamatosan, dinamikusan változik, és ami ma a legideálisabb, az elképzelhető, hogy 1-2 év múlva már nem a legjobb megoldás.

Nem egyszerű feladat folyószámlát választani, mert igen nagy a kínálat, alaptermék, szinte minden bank és minden takarékszövetkezet kínálatában megtaláljuk, ráadásul nem is egy fajtát, mégis választani kell!

Röviden vizsgáljuk meg azt, hogyan választ a magyar lakosság bankot? Mik is a leggyakoribb bank választási szempontok?

a hagyományok (pl. szüleim is ezt a bankot, választották)

a bank közelsége (ez általában a falun élők fő szempontja és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezőké)

barátok, kollegák ajánlása (de biztos, hogy a kollegánk is ugyan arra használja a lakossági folyószámláját, mint mi?)

megbízhatóság

És csak ezek után jön, hogy

vonzó ajánlat

jó kondíciók

De tényleg hogyan válasszunk bankot, hogyan válasszunk lakossági folyószámlát?

Először is én azt javaslom, hogy ne bankot, hanem folyószámlát válasszunk és majd a közel azonos ajánlatoknál, már lehet szempont, hogy melyik bank legyen. Az milyen közel van, mennyire könnyű ott parkolni stb.

De tényleg a gyakorlatban mit tegyünk?

Először is vizsgáljuk meg, folyószámla használati szokásainkat. Ha meglévő folyószámlánkat szeretnénk lecserélni, akkor könnyebb dolgunk van, mintha most szeretnénk első alkalommal folyószámlát nyitni.

Meglévő szokásaink feltérképezésére vegyük elő régebbi folyószámla kivonatainkat, minimum 3-4 hónapot, visszamenőleg, de akár egy évre is visszatekinthetünk. Minél hosszabb időszakot nézünk visszafelé, annál pontosabb képet kaphatunk.

Ha első alkalommal nyitunk folyószámlát, akkor pedig gondoljuk végig, mire is szeretnénk, pontosan használni.

Készítsünk egy táblázatot a meglévő pénzügyi szokásainkról (ezt megtehetjük egy egyszerű fehér lapon, vagy akár egy excell táblában is). Mit is vizsgáljunk meg?

Érkezik-e rendszeres jövedelem a számlánkra?

Hány állandó átutalási megbízásunk van?

Hány eseti megbízás végrehajtását kezdeményezzük havonta? És hogyan? Fiókban, telefonon vagy netbankban?

Hányszor veszünk fel készpénzt? És ezt hogy tesszük meg? Bankban vagy kártyáról veszünk le pénzt?

Milyen gyakran vásárolunk folyószámlához kapcsolódó kártyával?

Azt is vizsgáljuk meg, hogy lekötés nélkül általában mennyi pénz van ezen a számlánkon? És lekötéssel?

Aztán nézzük meg melyik gyakorlatunk nem költség hatékony? És gondoljuk végig, hogy hajlandók vagyunk-e ezen a szokásunkon változtatni?

Alapszabályként elfogadhatjuk azt, hogy azok a szolgáltatások drágábbak, ahol ügyintéző segítségét kell igénybe venni, mintha mindent mi el tudnánk saját magunk intézni.

Munkára fel! A héten még folytatjuk…

3 Comments »

Szia Kinga!
Nagyon jó kis összefoglaló, mennyi mindenre kell figyelni, amikor bankot választunk. Én közel tizenév után hagytam ott az első bankomat, miután egyszer kiszámoltam, hogy milyen pofátlanul sok pénzt kaszíroz be mindenféle jogcímen és kicsit utánanéztem, hogy mások, sokkal több szolgáltatást, mennyivel jobb áron nyújtanak.
Bár több banknál is van számlám, nekem az egyik legfontosabb tényező manapság, hogy az internetes ügyintézések során mennyire érzem “biztonságosnak” a rendszert. És sokkal jobban szeretem a mobilomra küldött alkalmi biztonsági kódot a “szokásos sima” internetes jelszónál. Nálam ma ez a döntő szempont.
Várom a cikk folytatását:))

április 15th, 2009 | 22:48

Sokan szerintem azért sem váltanak bankot, mert az átutalásaik átvitele, az egyéb rendszeres megbízások átvitele úgy érzik, meghaladja az erejüket, egész egyszerűen nem mernek belevágni.
Pedig nem olyan nehéz, sőt!
Tudnál ebben segíteni a kételkedőknek és tétovázóknak?

április 20th, 2009 | 09:11
Kinga:

Szilvi, természetesen a biztonság is nagyon fontos alapkövetélmény, nekem is csak olyan folyószámláim vannak, ahol másodlagos kód is van.
Gyöngyi jó ötlet, igyekszem végig gondolni, hogy ebben hogy tudok segíteni.

április 23rd, 2009 | 19:03
Leave a Reply

Comment