Félsz külföldön használni a bankkártyádat? 10 apró előkészület, a félelem helyett!

hétfő júl 25, 2011

1. Stratégiai előkészület

A bankkártyád mellett, mindig legyen nálad helyi készpénz is. Mielőtt elutazol tájékozódj, hogy az adott országban más valutát pl. dollárt vagy eurót elfogadnak-e?  Ha van ilyen pénz, akkor azzal helyettesíteni tudod.

Igazából a bankkártyádon, bármennyi pénz lehet, ha nem tudsz hozzájutni. Elég sokat utazom külföldre, így nem egyszer a csoporton belül megtapasztaltuk:

- egyszerűen nem találtunk olyan automatát (ATM), amely elfogadta az adott kártya fajtát

- kifogyott az automata (túl nagy volt a turista forgalom)

- egyáltalán nem volt automata (pl. Brazil őserdőben)

- technikai hiba, a technika ördöge megtréfált, kár hogy rossz a humorérzéke

- nem volt útlevél nálunk (ennek a fontosságáról  korábban már írtam)

Szerencsére ilyenkor mindig ki tudtuk segíteni egymást. De mi van, ha Ti nem csoportban, hanem csak a családdal utaztok, ilyenkor csak saját magatokra számíthattok. De mennyi legyen? Minimum annyi készpénz, amellyel a következő bankig, automatáig el tudtok jutni. Pl. egy tank benzin ára

Milyen kellemetlen szituáció érhet az óv intézkedés nélkül:

- nem tudsz bejutni pl. egy pénzbedobós WC-be

- autó teletankolva, de nem tudod kifizetni, mindentől távol, az autópályán (tapasztalatból tudom, ez még hazai viszonyok között, a nyelvet beszélve is kellemetlen)

Nekem ezek voltak a legkellemetlenebb élményeim. Neked is volt már hasonló? Ha igen írd le! Vagy azt milyen szituációt nem szeretnél megélni használhatatlan bankkártyával és készpénz nélkül.

Ugye jól jöhet a dollár vagy euró a pénztárcádból az utazás során?

1 Comment »

[...] a valuta árfolyamnál az átváltás költsége már 10 – 15 forint. De jobb felkészülni a váratlan eseményekre is: pl. nincs a közelben bankautómat, nem fogadják el kártyát, vagy valami egyéb malőr [...]

július 20th, 2012 | 18:02
Leave a Reply

Comment