10 legnagyobb pénzügyi hiba, amit egy család elkövethet 2. rész

péntek máj 14, 2010

6.  Túl nagy hitelterhet vállalnak, nem használják ki a modern konstrukciók adta lehetőségeket

A hitel felvételekor legtöbbször csak a kezdő hiteltörlesztés összege a legfontosabb, nem pedig az, hogy a futamidő alatt mikor fizetnek a legkevesebbet. Ma már vannak olyan modern konstrukciók, amivel kétszer juthat pénzhez egyszer, amikor elindítja a hitelt és másodszor, amikor a hitel futamideje lejár.

7. Nem kalkulálnak még most sem a tandíjjal

A tandíj tipikusan az a költség, amivel ma Magyarországon már kalkulálni kell, de a gondolkodásunkba még nem ívódott be. Míg 1996-ban, a felsőfokú képzésben résztvevők 10 %-a fizetett tandíjat, addig 2005-ben már 80 %-a. És ráadásul az összege is folyamatosan emelkedik. Ha ma gyermeke 3 éves teljesen világos, hogy ez a költség 15 év múlva jelentkezik.

8.  A nyugdíjukat nem teremtik meg öngondoskodás formájában

Nyugdíjrendszerünkre mondják, hogy éveken belül összeomlik és ennek sajnos valós alapja van. (Pedig most sem él a legtöbb nyugdíjas fényes körülmények között.) Egyrészt egyre magasabb az eltartottak száma, másrészt egyre hosszabb ideig élünk. A lakosság még ma is sok tévhittel él a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban. Pl. az utolsó 3 év átlagbére alapján, számolják ki a magánnyugdíj pénztári befizetés az állami nyugdíjon felül lesz… (Hamarosan részletesen is írok róla.)

9.  Nem biztosítanak értéken

Ez vonatkozik, mind a családtagokra, mind a vagyonukra. Lehet, hogy casco biztosításuk van, de a családfőnek (aki kisgyermekes családoknál gyakran az egyetlen kereső), már nincsen biztosítása, pedig egy egész család anyagi jóléte függ Tőle. Biztosítások megkötésénél nem a legközelebbi biztosítóhoz kell bemenni, hanem egy független szakértőhöz kell fordulni, hogy a számunkra legmegfelelőbbet találja meg.

10. Nem használják ki az adókedvezményeket, adóelőnyöket

Nagyon sok olyan pénzügyi megoldás van, amit az állam támogat, azonban ezeknek érdemes alaposan utána számolni, hogy melyiket érdemes valóban kihasználni. Általában a hosszú távú megoldások ilyenek. 2006. szeptember óta is van még olyan pénzügyi megoldás, amely kamatadótól mentes vagy személyi jövedelemadó kedvezmény vagy állami támogatás vehető rá igénybe.

Leave a Reply

Comment