Hogyan használjam hitelkártyám?

csütörtök máj 13, 2010

Hitelkártyánál, a rendelkezésünkre álló hitelkeret a költéseinkkel csökken majd a visszafizetéseinkkel, újból nő. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a hitelkártyával történő készpénzfelvétel összegére a tranzakció napjától kezdődően kamatot számít fel a bank, ez pedig nem olcsó mulatság, mert a hitelkártya az egyik legdrágább hiteltípus.

A hitelkártyánál néhány új fogalommal is meg kell ismerkednünk:

- elszámolási időszak: általában 30 nap, erre az időszakra összesíti a bank a költéseinket és a visszafizetéseinket

- elszámolási nap: ezen a napon tájékoztat a bank, az elszámolási időszakról. Megírja a hitelkeret igénybe vett összegét, és a kötelezően visszafizetendő minimális összeget a visszafizetés határidejének (türelmi idő) feltüntetésével.

- Türelmi idő: eddig az időszakik tudod a teljes összeget, (amennyiben csak vásárlásra használtad a kártyádat), kamatmentesen visszafizetni

- Fizetési határidő: ameddig vissza kell fizetni a minimum összeget vagy egy a feletti összeget

- Minimum összeg: mindenképpen be kell fizetni, ellenkező esetben késedelmi kamatot, illetve késedelmi díjat is kell fizetnünk. Azonban, ha csak a minimumot fizetjük be, akkor a bank az egész tartozás után felszámolja a szerződés szerinti ügyleti kamatot.

Tehát mikor használjuk okosan a hitelkártyánkat?

- ha csak vásárlásra használjuk

- ha mindig csak annyit költesz hitelkártyával, amekkora összegről tudod, hogy a fizetési határidőre biztosan a rendelkezésedre fog állni

- ha mindig visszafizeted pontosan határidőre a teljes összeget

Összefoglalva: légy tájékozott, és az ismeretek alapján tartsd a pontos összegeket és a határidőket, és nem kell annyi készpénzt magadnál tartani, ráadásul kamatmentesen tartozhatsz a banknak. És ez mért éri meg a bankoknak? Mert az emberek töredéke használja csak így a hitelkártyáját, a többség viszont magas kamatokat, késedelmi kamatokat és büntető kamatokat is fizet.

Leave a Reply

Comment