Hogyan használd biztonságosan a bankkártyádat?

kedd máj 11, 2010

Mi ez?
Szabványos alakú és méretű műanyag lap kb. 8,5 cm x 5,5 cm . Nem a mi tulajdonunk, de használatára mégis mi vagyunk a jogosultak.
Nem tudod még mi ez?
Pedig biztos vagyok Neked is van. Segítek tovább: fizetni tudsz vele vagy készpénzhez jutsz általa.
Ugye így már sokkal könnyebb!

Mert ez nem más mint a B A N K K Á R T Y A.

Úgy gondolom ma már Magyarországon is van mindenkinek, legalább egy bankkártyája. A kártya fedezet a számlánkon lévő pénz vagy a számlához kapcsolódó hitelkeret, de most nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogyan tudod biztonságosan használni.

Első és legfontosabb szabály:
- Bank illetve hitelkártyánkhoz tartozó PIN kódot soha senkinek, ne adjuk meg még ismerősnek és rokonunknak se!
És lássuk a továbbiakat:
- Ne tartsuk mobil telefonunk közvetlen közelében! És kerüljük a mágneses teret is, mert tönkremegy.
- Mindig legyen kéznél az a szám, ahol a kártyánkat le tudjuk tiltani! Például írjuk be mobil telefonunkba.
- Ha készpénzt veszünk fel, ne a felkínált összegekből válasszunk, hanem írjuk be mi egyedileg, a más összegnél, még abban az esetben is, ha lenne köztük megfelelő.
Ötödik szabály, amely egy csöppet sem kevésbé fontos, mint az előzőek:
- A PIN kódot jegyezzük meg, soha ne tegyük a pénztárcákba!

Jó-jó, de annyi kártyám van, hogy tudom azt a sok számot megjegyezni, csak fel kellene valahogy írni, hogy ne keverjem össze a számokat. Igen felírhatod, de ne magát a PIN kódot, PIN kódokat.
Hogy mit írj fel, ahhoz szeretnék egy nekem bevált módszert javasolni, amit több nemzetközi pénzügyi szakember is használ. Válassz magadnak egy négy számjegyű vagy akár több vagy kevesebb számjegyű, házi kódot, ami könnyen megjegyezhető pl. egy fontos családi esemény dátuma. (Azért lehetőleg ez, ne legyen a születési dátumod.) Legyen ez most a példánkban az egyszerűség kedvéért az 2468, most ehhez válassz egy műveletet pl. összeadás, kivonás. Most ez a mi esetünkben legyen az összeadás. Tételezzük fel a bankkártyánk száma: 1752. Ebben az esetben, a felírandó szám: 4220. A szabályt, csak Te tudod, hogy a valódi PIN számot hogy kapod meg. És ezt használod, a többi PIN számnál is. Pl. a másik bankkártya száma: 2873, akkor a felírandó szám az 5341 és így tovább….
A valós PIN kódot, könnyen feltudod idézni, mert a felírt számból csak ki kell vonnod 2468-at (amit ugye csak Te ismersz).

Ha megtetszett az ötlet, akkor szabd személyre és használd a biztonságod érdekében!

Leave a Reply

Comment