Bankkártyám vagy hitelkártyám van?

szerda máj 12, 2010

Technikai szempontból a kérdésnek nincs nagy jelentősége, ugyan úgy tudunk vele fizetni, készpénzt kivenni automatából vagy ha a kártya megengedi interneten is fizethetünk vele. Mégis a pénzügyi helyzetünket alapvetően meghatározhatja, hogy melyiket hogyan használjuk, ezért fontos a különbségek pontos feltárása és megértése.

Bankkártyáról illetve betéti kártyáról akkor beszélünk, ha a kártyánk mögött a számlánk, a már megkeresett pénzünk áll.

Illetve a hozzá esetlegesen kapcsolódó folyószámla-hitelkeret erejéig tudunk fizetni és pénzt felvenni, ebben az esetben  bár bankkártyáról beszélünk működési elve alapján, már inkább a hitelkártyához hasonlítanám, mert ilyenkor a hitel keret erejéig, de olyan pénzt költünk, amit még nem kerestünk meg, kivéve ha tudatosan és okosan használjuk.

Hitelkártyánál a bank által rendelkezésünkre bocsátott hitelkeretet tudjuk vásárlásra – illetve, ha megengedi, akkor készpénz felvételre is használni.  Ebben az esetben olyan pénzről beszélünk, ami nem áll a kártyánkon rendelkezésre, hanem a bank ad hitelt. Tehát, ha nagyon sarkítom a példát, olyan pénzt tudok költeni, amit még meg sem kerestem.

Arról, hogy a hitelkártyát, hogy érdemes használni, holnap írok.

Leave a Reply

Comment