Én nem leszek munkanélküli…

péntek jan 30, 2009

Mire ez a túlzó nagyképűség, kérdezheted joggal. Valóban, ez nem is az én stílusom, de most mégis így gondolom.

A rádióban, tévében mást sem lehet hallani, hogy egyre növekszik a devizában felvett lakás hitelek bedőlési aránya, egyre többen nem tudják fizetni a megemelkedett törlesztő részleteket. Ezek tények, de ennek az okát ne csak a jelenben keressük, hanem a múltban is, mert nem is olyan bonyolult.

Vajon amikor a forint erős volt, miért nem szóltak a hírek arról, most ne vegyenek fel hitelt, vajon miért csak most intenek óvatosságra. Én 2 hónappal ezelőtt, de örültem volna egy 200 Ft körüli CHF árfolyamnak a folyósításkor.

Mi is történt/történik egy hitel felvételekor? A legtöbb esetben saját maguk, a hitel felvevők döntöttek arról, mikor, mennyit, hogyan vegyenek fel. És itt nem arra gondolok, hogy a legalacsonyabb kezdeti törlesztő részletet megtaláljuk-e vagy nem, mert ezt kitartó kutatómunkával és kérdezősködéssel könnyen ki lehet deríteni, persze ehhez is érdemes hitelszakértőt fel kérni, mert ez az egy adat önmagában, semmit nem mond .

A hitel felvételeket nem előzte meg egy pénzügyi tervezés, amit én itt a blogon csak úgy nevezek, pénzügyi stratégia kialakítása, amit nem egyedül, hanem egy pénzügyi tanácsadó segítségével alakítana ki. Először is több szem többet lát, és iskolában sem tanítják, így honnan is tudná az egyszerű polgár fia, lánya, hogy még mi mindenre kell figyelni.

A lakosság nagy része úgy vág bele hitelekbe, hogy nincs biztonsági tartaléka, vagy annak a mértéke, nem a kiadásokhoz van méretezve. Nyilatkozni persze kell a megtakarításokról, de szerintem hitelt azért még nem utasítottak el, hogy nincs elegendő likvid tartaléka az ügyfélnek. Pedig arra a hitelszerződésre két aláírás kerül, egy a bank illetve ügyintézője részéről és az adós részéről, ettől a pillanattól kezdve pedig a felelősség, mindkettőjüké, az adóé és a kapóé egyaránt.

Nem számolnak az illetékekkel, járulékos költségekkel.

Ráadásul a hitel bevállalható törlesztő részletének nagyságát a deviza kockázat nélkül határozzák meg, csak aláírják, hogy tudomásuk van a devizakockázatról, de számolni már nem számolnak vele.

Csak azt sajnálom, hogy sok embernek ezeket a saját bőrén kell megtapasztalnia, ahelyett hogy jelentkezne, egy ingyenes és kötelezettségmentes tanácsadásra. Pedig ez nem lesz már sokáig így, hogy ingyenes lesz, akkor majd talán többre értékelik a mi munkánkat is.

De azért vannak olyanok is, akik hallgatnak ránk, egy kedves ügyfelemet, pont ma sikerült lebeszélnem, hogy most a tavasszal belekezdjen az építkezésbe, mert a biztonsági tartaléka, a leendő törlesztő részletekhez igazítva már túl alacsony lenne. Azt mondta, érezte, hogy ezt fogom mondani, de mégis szüksége volt egy határozott megerősítésre. Igaz ezek után, még akár ellenkezőleg is dönthet, mert én csak tanácsot adok, a döntés mindenkinek a saját kezében marad.

Ezekből gondolom úgy, hogy a mi munkánkra egyre nagyobb szükségünk lesz, ráadásul megnyílt a lehetőség, hogy nemzetközi standardnek megfelelő képzéseken vegyünk már részt, én ezt meg is teszem, de erről, majd egy következő blog bejegyzésben írok.

És aki bajban van, annak is érdemes segítséget kérni, hátha van még áldozatok árán, megoldás…

1 Comment »

Tisztelt Kinga!

A tanácsát szeretném kérni a CHF hitel törlesztésünk mielőbbi kifizetésére. OTP Gyorshitelt ingatlanfedezettel (egyenletes törlesztéssel) vettünk fel, 2006-ban. A kölcsön lejárata, futamidő: 2021. Milyen befektetési illetve megtakarítást élet,ás lakás biztosítást tudna ajánlani havi max. 40 ezer forintos ráfordítással?

április 20th, 2011 | 22:08
Leave a Reply

Comment