Két új családtag – nyuszik

szombat ápr 11, 2009

Mennyibe is kerülnek? Nem a vételárukra gondolok elsősorban!

Ropi és Mazsola
Ropi és Mazsola

Családunk a tegnapi nappal bővült. Most már hozzánk tartozik Fruzsi lányom fehér színű Mazsola és Bogi fekete színű, Ropi névre hallgató nyuszija. A lányok régóta vágytak háziállatra, de az előző jóval kisebb lakásunkban erre nem volt lehetőség. Még a nagyobb kertes vagy sorház csak terv volt, de már akkor megígértették, hogy lehessen valamilyen állatuk. Jóval a költözés előtt megegyeztük, hogy nyuszik lehetnek a házi kedvencek. Mivel az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó, de mégkönnyebb, ha a Nyuszi is besgít, mert bizony ezeket a nyuszikat a Húsvéti Nyúl hozta.
Fruzsikám tegnap odaült az ölembe és odasúgta, anya én olyan boldog vagyok, hogy az álmom megvalósult és fülig ért a szája.
De mibe is kerül ez az álom?

Van-e házi kedvencetek és számoltatok-e előtte, hogy mibe is kerül majd az, hogy gondos ellátásba részesüljenek?
Akinek még nincs állata, de szeretne, feltétlenül számolja össze, hogy mennyibe is fog kerülni, vajon a család költségvetésébe ez a plusz kiadás belefér-e?
Itt a költségeket három nagy csoportba szedtem: egyszeri költségek, rendszeres költségek és az extrák.
Na mi az egyszeri költségek nagy részén túl vagyunk: először is a törpe nyuszik; majd a tágas, nagyméretű nyúlketrec, a nyuszi testvérpár részére; önitató; szénatartó; kisházikó. De azért még néhány beszerezni való hátra van: karomvágó olló (aki ezt bevállalja házilag), szőrkefe, oltás.
A kiadások másik nagy csoportját alkotja a rendszeres kiadások, ezek elsősorban az állatkák tisztántartásával és etetésével függnek össze: alom, széna, nyúltáp, nyalósó, friss zöldségek, karom vágatás, remélhetőleg semmit nem hagytam ki. Hogy valójában ez mennyibe kerül, az nagyon széles skálán mozog. Attól függően, hogy a legdrágább kis állatkereskedésben szerzünk be mindent, vagy az olcsóbb gazdaboltban, vagy akár házilag állítunk elő valamit pl. szénát vagy ültethetünk sárgarépát. Te azzal a költséggel számolj, amelyiket beszerzési módot fogod választani, plusz számolj rá, azért, mert ha éppen valami elfogyott és gyorsan kell, akkor általában nem az ár az elsődleges.
Na és akkor még hátra vannak az extrák: kisméretű nyuszi hordozó, jutalom falat nyulak számára, póráz, kültéri ketrec, vitaminos rudak ezer fajtája, ehető húsvéti kosárka, benne tojás alakú jutalom falatok, kültéri karám… és még kitudja mi, amiről még nem is hallottam. A lányokkal már itt az elején megbeszéltem, hogy az extra igényeket, az extra kiadásokat a saját zsebpénzükből kell megoldaniuk.

És vigyázat, a nyuszikor ragadós! Mert Mazsola és Ropi beköltözése után, röpke kupaktanács és számolgatás után szomszédaink is nyúl tulajdonosok lettek, mert megérkezett a fehér, barna foltos Bobek Úr, a lógófülű nyuszi, javítva az itt lakók ivararányán.

Neked is van háziállatod?
Tudod-e mennyibe kerül a gondos ellátása?
Írd meg, milyen állatod van és mennyi a folyamatos költséged?

14 Comments »

Hello! Nagyon jó dolog a nyúltartás de igenis vannak költségei… Van két kutyánk is,de most inkább a két nyuszira térnék ki. Átlagban egy havi ellátásuk(nyúl eledel,széna,alom,vitaminok) 6-7 ezer forint. Oltásuk fél évente 10000 ft.Körömvágás vagy otthon(nyúl természet függő)vagy orvosnál,ami 800 ft. Vannak ugye egyszeri költségek is: ketrec 20000 ft minimum,itatók db-ja: 1000 ft,tálak db-ja szintén, sarok wc 3-4 ezer ft,és még sorolhatnám. Ha komolyabb betegség van,az rengeteg pénz… Tapasztalat: röntgen:6000 ft,kontrasztos röntgen: 9000 ft,vérvétel: 4500 ft,műtét: 20000 ft-tól,gyógyszerek: jó pár ezer ft,ivartalanítás: 8000-15000 ft,stb. Úgyhogy mindenki gondolja meg! :)

április 20th, 2009 | 17:44
Lettike:

én nekem nincs nyuszim csak kutyám az nem olyan költséges mert csak a kaját kell fizetni de a nyuszinál máshogy van:D

április 26th, 2009 | 17:43
Kinga:

Kedves Lettike?
Örülök a hozzászólásodnak, de Te ebben biztos vagy?
Biztos vagy, hogy a kutyátokra semmi többet nem költöttetek/költötök? pl. kutyaház (egyszeri költség), oltás a kutyának rendszeresen, bolha és kullancs elleni védelem, póráz…

április 26th, 2009 | 18:39
Brigi:

sziasztok kedves nyúltartó barátaim!
nekem már van egy törpenyuszim (bak). olvastam,hogy költség képpen felszámoltátok az almot is. tanácsom, hogy akinek van erre lehetősége, próbálkozzon a fűrésztelepeken. én is onnan hozom már fél éve a jó minőségű forgácsot (általában fenyő) 2-3 hetente, és még egy fillérembe sem került. :D
viszont lenne egy kérdésem: normális, hogy a kifejlett törpenyúl nősténye nagyobb mint a hím?
puszi

május 28th, 2009 | 11:32
Ercsyke:

Szerintem minden állat nagyon kölcséges!Nekünk van 2 kutyánk és csirkéink!De így is nagyon szeretjük őkez!Ők mindig a hasukra gondolnak és persze ránk:D

egy kedves lány

június 27th, 2009 | 12:12
Péter:

Szisztok

Én nyuszikat tartok. Bár más célra és nem a lakásban. De annyit tudok segíteni egy ötlettel, hogy ha kimentek piacra és az árusoktól elkéritek a zöldségekről leszedet leveleket azt ingyen oda adják és nagyon szeretik a nyulak annyit kell még tenni, hogy nem rögtön oda adni a nyuszinak hanem egy két napot állni kell hagyni hogy egy kicsit megfonnyadjon és utána lehet oda adni. Így egy kicsit lehet spórolni a takarmányozással. Még egy dolog azt olvastam egy könyvben, hogy hagymafélét ne adjunk a nyulaknak így az újhagyma zöldje nem jó!
Üdv
Peti

július 22nd, 2009 | 10:54
Péter:

Még egy dolog eszembe jutott ha elmentek egy kicsit messzebb. Mondjuk Gyömrőre ott van egy takarmány bolt (Purina) ott a nyúl táp 1600ft 20kg-os kiszerelésben legalább is ennyi volt legutóbb azért az két nyuszinak elég sokáig elég.

július 22nd, 2009 | 11:00
Kriszti:

Sziasztok!
Barátnőt keres oroszlánfejű 14 hónapos nyuszink!
Azaz fedeztetést vállalnánk…

július 31st, 2009 | 20:03
Évi:

Sziasztok!

Szerintem jóval olcsóbban ki lehet hozni a nyuszitartást, ami egészségesebb is.
A drága tápok jutifalatok, hízlalnak tele vannak szinezővel és drágák.
Ehelyett ha leleményesek vagyunk, lehet rendelni búzát, árpát, zabot, és táppal be kell keverni.
140kg kerül max 8000 ft-ba.
Széna 600/kisbála
Forgács kéz alól lehet szerezni nagyon olcsón.
Ketrec: lehet licitálni rá 100-ketrec van 8000.-ért.
Nagy részbe úgy is aludni jár be legalábbis nálunk szabadon vannak a csajok:)
Itató 1600, wc 600, tálak 200FT kb.
És át kell gondolni az állatorvost is hiszen egyik helyen a kombinált 5000 a másik helyen 3000.
Szerintem ha nem csak a multikban gondolkodunk, jóval egészségesebben, és olcsóbban ki lehet ezt hozni:)

augusztus 7th, 2009 | 11:44

Kedves Évi!

Engem érdekelne a 8000ftos ketrec,ha van még esetleg.
Köszi Dóri

január 1st, 2010 | 22:23

Szia Dóri most nincs nekem, összesem foglalt, de licitáló oldalakon találsz bőven:)

február 15th, 2010 | 14:01
Zsuzsi:

Sziasztok!

Meg tudná nekem valaki írni, hogy van-e “kötelező” oltás a nyusziknál és ha igen mikor kell beadatni és mennyibe kerül?
Köszi mindenkinek!
Üdv. Zsuzsi

április 6th, 2010 | 19:43

Kedves Zsuzsi,
én úgy tudom nincs kötelező oltás, ezt a cikket találtam talán tudtam segíteni:
http://www.esztikecskeallat.eoldal.hu/oldal/vedooltasoknyusziknak
Kinga

április 7th, 2010 | 12:39

Kötelező oltás nincs de erősen ajánlott legalább a myxomatózis elleni oltást beadatni ugyan is a szúnyogok által terjesztett betegségben 99% belepusztulnak.

április 12th, 2010 | 15:48
Leave a Reply

Comment