Egy kis matematika: 4 év 3 plazmányi részvény hozam

csütörtök dec 4, 2008

Egy kedves, hitelekkel foglalkozó kolleganőmtől kaptam, egy cikket, ami arról szól, hogy a fogyasztás sokkal kisebb mértékben csökkent, mint ahogy a kereskedők kalkuláltak.

Úgy látszik a gazdasági turbulencia még mindig nem elég nagy, ha az emberek továbbra is fogyasztási cikkekben és nem a jövőjükön gondolkodnak.

Aztán eljátszottam a gondolattal.

Mi történt volna, ha 2004 Karácsonyára veszünk egy plazma TV-t, abban az időben, egy 107 cm-es képátmérőjű tévé 549.990 forintba került. Ma egy hasonló kategóriás plazmáért kb.190.000 forintot kell kiadnunk. Továbbá tételezzük fel, hogy, 4 éves és használt készülék a mai új vétel ár 60%-át éri, úgy gondolom ez reális. Így lenne ma egy kb. 130.000 Ft-ot érő készülékünk.

De, mi lett volna, ha 2004-ben nem veszünk plazma TV-t, hanem 2005 tavaszán, mindjárt a Shanghai Express kínai befektetési alap indulásakol, befektetési egységeket vásárolunk, a plazma TV értékben. Ekkor egy befektetési egység értéke 1 Ft körül mozgott, így a vételi-eladási árfolyam különbség levonása után, lenne kb. 520.000 db-unk. Aminek az értéke az erősen eső piacon, a mai napon, még mindig kb.700.000 Ft-ot érne, mivel szerződésünk még kamatadó mentes, ezt meg is kapnánk, ebből a pénzből 2008 telén:

- 5db használt vagy

- 3 db új hasonló kaliberű TV-t tudnánk vásárolni

- vagy 1 db TV megvétele után, még mindig maradna, több, mint 500.000 forintunk

- vagy a rosszabb időkre gondolva továbbra is félre rakhatjuk, meg ugye egyébként sem érdemes most, a korábbi jóval magasabb hozamokhoz viszonyítva, a veszteséget realizálni

Mennyibe is került az a TV?

Azt már ki sem merem kalkulálni, mi történt volna akkor, ha fogyasztási hitelre vettük volna meg 4 éve ugyanezt a készüléket…

A gondolataimat elindító cikk itt olvasható:

http://www.bankweb.hu/cikk.php?id=689

3 Comments »

Szia Kinga!
Lehet hogy nem Te leszel az ElectroWorld karácsonyi hitelakciójának a reklámarca? :-) ))
Naná, hogy nem és hála istennek!!! Nagyon fontos dologról írtál, remélem sok ember olvassa majd és elgondolkozik rajta. És akkor esetleg még meg is érti….majd rájön, hogy mi hiányzott neki eddig, amit talán nem is sejtett: egy pénzügyi őrangyal:-))

december 5th, 2008 | 22:11

Sziasztok!
Az a sejtésem, hogy emögött egy olyan mentalitás állhat, hogy “engedjük el egy kicsit magunkat” Karácsonykor, mert egész évben visszafogtuk a kiadásainkat (hiszen nem is tellett semmi extrára). És ezt lovagolják meg a hipermarketek, boltok, mert azt gondolják az embereknek van tartaléka fizetni a hitelt, pedig nincs… A pénzügyi háttértudás pedig jórészt egyenlő a nullával, amikor felvesz valaki hitelt. Az apróbetűs részt senki nem érti és nem is gondol előre pár évre. Sajnos.
Remélem a mesterségesen keltett “válság-érzés” és bizonytalanság a munkahely meglétében azért észhez térít néhány embert. :)

december 6th, 2008 | 10:08
Kinga:

Szilvi, ez a reklámarcos dolog tetszik, csak másé szeretnék lenni …
Kata, nincs azzal semmi baj, hogy ilyenkor kicsit többet akarunk megengedni vagy egy-egy nagyobb beruházást ekkora időzítünk,csak készüljünk akkor, arra is tudatosan. Egyébként írtam a hitelről.

december 7th, 2008 | 02:49
Leave a Reply

Comment