10 legnagyobb pénzügyi hiba, amit egy család elkövethet 1.rész

vasárnap júl 26, 2009
 1. A családnak nincsenek közös céljaik, a célokat nem rangsorolják

A család nem ül le és beszéli meg a célokat. Egy ilyen megbeszélés alkalmával mindenki elmondhatja, hogy ő mit szeretne, neki mi az álma, vágya. Ezekből a külön-külön felmerülő álmokból lehet készíteni egy családi tervet. A célokat mindig rangsorolni kell, hogy mi a legfontosabb és mi következik utána. Pl. családi házat szeretnének, de tengerparton nyaralni is, akkor itt el kell dönteni mi a fontosabb. A célokhoz mindig kell egy időpontot és egy összeget is rendelni.

2. A kialakult célokhoz, nem keresik meg a megfelelő eszközöket

  Egy fapapuccsal is lehet szöget beverni a falba, de mennyivel egyszerűbb és gyorsabb kalapáccsal. A pénzügyekben is a célokhoz megfelelő eszközt kell rendelni! A lakossági folyószámlán túl is van élet.

  3. A családnak nincsenek rövidtávú tartalékai

   Egy háztartásban mindig előfordulnak váratlan, előre nem kalkulált kiadások pl., elromlik a mosógép, a gyerek kinőtte az ünnepi ruháját, ezek semmiféle problémát nem jelentenek, ha a családnak van egy olyan tartaléka, amihez bármikor hozzányúlhat. Ennek a tartaléknak olyan mértékűnek kell lenni, ami a fix kiadásokat figyelembe véve minimum 3-6 havi megélhetéshez szükséges. Ha ez megvan, akkor a család sok álmatlan éjszakától menekül meg.

   4. Nincs hosszú távú megtakarítása a családnak

    A család a nettó bevételeik 5-15 %-át nem különítik el hosszú távú célokra (lakás, gyerekek taníttatása, nyugdíj). Ez annál fontosabb minél kevesebb pénzünk van, mert a tőke = pénz x idő, ha több pénzünk van, akkor ugyanazt a célt rövidebb idő alatt is el tudjuk érni. De ha a család költségvetése kisebb, akkor csak az idővel tudunk gazdálkodni. Sokan nem ismerik a kamatos kamat csodáját.

    5. A gyerekeket nem vonják be a pénzügyekbe

     Családi célok tervezésébe már a legkisebbek is bevonhatók. A nagyobbak segíthetnek a számolásban is. Még az unalmas matematikagyakorlás is izgalmas lesz. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a végső döntés az ő kezükbe kerüljön. De ismerjék meg a dolgok értékét. Ha zsebpénzt adunk, fontos annak a mértéke. Ha túl keveset adunk, nem érzi úgy, hogy érdemes abból valami nagyobb dologra gyűjteni, mert irreálisan sok időt kellene várnia. Ha túl sok, akkor meg mindent meg vesz gondolkodás nélkül. Közösen egyezzünk meg a mértékében, tehessen ő javaslatot, hogy mennyivel lenne elégedett. Meg fognak lepődni a legtöbb gyerek reális értéket mond.1

     1 Comment »

     Attila:

     Ez mind igaz és jogos.
     sajnos nekünk nincs tartalékunk s folyószámlán, de vannak LTP-k és bizósításaink ( ÉLet, Baleset, “Munkanélküli kiegészítés”, DAS ). Talán ezek összeségében a sokak és így nem marad “semmi” a folyoszámlánkon .
     Én nem a pillantanyi kiadástól tartok , hanem a maradandobb “veszteségtől”, kiadástól .

     július 29th, 2009 | 20:57
     Leave a Reply

     Comment