Tettél-e már pénzügyi fogadalmat Szilveszterkor?

szerda dec 31, 2008

Ha nagyon egyszerűen akarok válaszolni, akkor én bizony szoktam “pénzügyi fogadalmakat tenni”.

Viszont, mint pénzügyi tanácsadó tudom, hogy ezek a fogadalmak mitől tudnak megvalósulni. A tervezéstől, ha nem légből kapott fogadalmakat teszel, hanem előre átgondoltat, és néhány fontos kritériumnak megfelelnek, akkor biztos vagyok benne, hogy nem csak fogadalmak lesznek, hanem meg is valósulnak.

Milyenek is legyenek ezek a tervek? Read the rest of this entry »


Te mikortól adsz, adnál gyermekednek zsebpénzt?

hétfő dec 15, 2008

Erre a kérdésre keresem ezen a héten a választ.

Szavazni itt tudsz:

És ha kíváncsi vagy, hogy Németországban a törvényhozók és az ifjúsági szervezet pénzügyi szakemberei, mit javasolnak a szülőknek, akkor itt többet tudsz róla olvasni.

Gondoltad volna, hogy egy öt évesnek gyermeknek, már heti fél eurót javasolnak? Nem.

Read the rest of this entry »


Pénzügyi retro: iskolai takarékbélyeg

szombat dec 13, 2008

Honnan is jutott ez, most az eszembe?

Ma az iskolában, óvodában Luca napi vásár volt, ahol a gyerekek saját kezük munkáját, vagy megunt játékaikat árusíthatták. Nagy lányom, Bogi gipszből készült karácsonyfa díszeket vitt árusítani, mikor

érte mentem osztály társai nagy ricsaj közepette újságolták, hogy milyen nagy sikere volt, az arany napocskáknak, antikolt angyal fejeknek… Read the rest of this entry »


Miből lesz Önnek nyugdíja?

csütörtök dec 11, 2008

A Családinet oldalán a szavazások között, erre akadtam: Miből lesz Önnek nyugdíja?

Tényleg miből lesz nekünk nyugdíjunk, gondolkodtál már ezen?

- Nem, de kíváncsi vagy, hogy mások, hogy gondolkodnak?

- Igen, de biztos elég lesz amit félre teszek erre a célra?

Read the rest of this entry »


Elég-e, ha pénzügyi blogokat olvasgatok?

hétfő dec 8, 2008

Ha kíváncsi vagy a véleményemre olvasd tovább!

Különböző pénzügyi oldalakról, rengeteg információt, jó tanácsot össze lehet szedni, fontos az előzetes tájékozódás, de nem elég. Az internet, nem elég interaktív, nincs lehetőség oda-vissza kérdezésre, beszélgetésre (vagy legalább is nem olyan gördülékenyen) sok-sok apró, de mégis fontos dologra nem derülhet fény, csak egy személyes találkozás alkalmával. Egy-egy oldal csak általánosságokról szólhat, és nem Rólad, és a Te családodról. Egyébként is teljesen más, amikor az embert és a pénzügyeit kívülről látják.

Read the rest of this entry »


Hitelek összehasonlítása

vasárnap dec 7, 2008

Mit nézzek meg, ha hitelt veszek fel?- ezt a kérdést kaptam, egyik kedves olvasómtól, Katától.

Nagyon örültem a kérdésnek, mert egy átlagos családnak, az egész életében megkeresett jövedelemnek az ötöde hitelre megy, ezért ez stratégiai fontosságú kérdés.

Előre bocsátom, nem leszek túl tudományos, igyekszem egyszerűen, gyakorlatiasan megközelíteni a dolgot, azt szem előtt tartva, hogy valójában mikor fizetjük ki a legkevesebbet. Hangsúlyozom a szakterületem nem a hitel, de én saját magam is, nem rég vettem fel jelzáloghitelt, hogy kis családommal nagyobb házba tudjunk költözni, így ennek kapcsán is nagyon, de nagyon körbe jártam a témát.

Read the rest of this entry »


Egy kis matematika: 4 év 3 plazmányi részvény hozam

csütörtök dec 4, 2008

Egy kedves, hitelekkel foglalkozó kolleganőmtől kaptam, egy cikket, ami arról szól, hogy a fogyasztás sokkal kisebb mértékben csökkent, mint ahogy a kereskedők kalkuláltak.

Úgy látszik a gazdasági turbulencia még mindig nem elég nagy, ha az emberek továbbra is fogyasztási cikkekben és nem a jövőjükön gondolkodnak.

Read the rest of this entry »